Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. A zde najdete několik receptů, jak česnek využít:
Fermentovaný medvědí česnek
Lístečky česneku naložíme do soli a dáme fermentovat..
Nařežeme, prosolíme, napěchujeme do sklenice a zatížíme. Jeden den necháme při běžné pokojové teplotě fermentovat a pak přendáme do lednice. Lístečky vypustí hodně šťávy.
Polévka z medvědího česneku
Cibuli pokrájíme najemno a na másle orestujeme dozlatova. Dvě brambory si oloupeme a pokrájíme na kostičky. Polovinu brambor orestujeme s cibulí, přidáme medvědí česnek, sůl a pepř. Orestované suroviny poté zalijeme 200ml smetany a zeleninovým vývarem. Povaříme do změknutí brambor a rozmixujeme do hladké polévky. Nakonec přihodíme zbytek brambor a povaříme. Dochutíme solí a přem.
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek očistíme, omyjeme a drobně nakrájíme. Vsypeme do mísy, nalijeme olej a zasypeme mořskou hrubozrnnou solí. Do mísy o průměru 28 cm plné medvědího česneku dáme 2 hrnky oleje a 3 lžíce mořské soli. Ponorným mixérem směs trochu rozmělníme. Medvědím pestem plníme malé skleničky se šroubovacím uzávěrem, náplň na závěr zalijeme lžičkou olejem. Skleničky skladujeme na tmavém chladném místě. Pesto vydrží až dva roky. Po otevření uložíme v chladničce, otevřené pesto musíme spotřebovat do měsíce. Medvědí pesto je výborné pod maso, do sýrových i tvarohových náplní nebo i na pizzu.