Ocimum basilicum
čeleď: hluchavkovité
Popis: Jednoletá, pravidelně se rozvětvující bylinka. Původní druh dorůstá do výšky kolem50 cm. Pěstuje se celá řada různých odrůd, které se liší tvarem, velikostí i barvou listů či květů. Odrůdy se mohou lišit i vůní.
Pěstování: Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v teplých a dobře propustných půdách. Nevyhovuje jí přehnojená půda. Abychom docílili bohatého olistění a rozvětvení rostlinky, je nutné pravidelně zaštipovat kvetoucí výhonky.
Využití: Při úpravě jídel – do letních zeleninových salátů, dochucení masových pokrmů, těstovin, konzervování okurek, při úpravě rybího masa, jako polévkové koření. Podporuje trávení, v lidovém léčitelství se používá pro relaxační koupel. Je to cenná medonosná rostlina. Výborně se konzervuje zamrazením.
Je to letnička s velmi výraznou aromatickou natí, která se pěstuje jako léčivá, kořeninová i medonosná rostlina.
Bazalkovou nať lze užívat jak čerstvou, tak i sušenou.
Použití v kuchyni: bylinkové máslo, k ochucení tvarohů a čerstvých sýrů, masa, nádivky, octy, omáčky, pizza, pomazánky, ryby, sýry, těstoviny, vejce, zelenina